Trends i fotografi – som vi møder dem i den kommende tid

Fotografi er ikke en statisk kunst – ligesom alt andet følger fotografiet udviklingen, og der kommer nye trends og tendenser, som præger den måde, fotograferne i den kommende tid vil arbejde med fotos på. Hvad enten der er professionelle eller amatører.

Hvad kan vi så forvente i de næste år? Ja, der er ingen tvivl om, at nogle af de trends, vi vil se, har rod i den påvirkning af hele samfundet, som corona-pandemien i 2020 har udvirket. Ligesom vi i vores liv i det hele taget har været nødt til at være mere i selskab med os selv eller få personer og har måttet undvære mange sociale aktiviteter, vil også fotografiet i det næste år eller måske længere været præget af mere introverte motiver. Der bliver færre rejsefotos og flere fotos fra vores nærmiljø, familien og naturen, som flere og flere er begyndt at bruge.

Masken bliver synlig

En klar fototrend forventes at blive, at vi vil se mange motiver med masker. Da vi fik påbud om at bære masker i mange sammenhænge, blev masken en del af alles hverdag, og det vil afspejle sig i den måde, vi tager billeder på. Masken kan blive et fotomotiv, et symbol på, hvad vi oplever – med masken som et beskyttende lag mellem os og virkeligheden. Masken kan bruges kunstnerisk i fotografiet og et mystisk tema, noget som signalerer, at verden er farlig.

Silhouetten vinder frem

I lang tid har mange fotografer betragtet silhouetfotos som lidt gammeldags og old-school. Nu forventer mange, at de vinder frem igen – en silhouet kan ses som en måde at vise sig fra sin private side, og kan måske bruges til at signalere, at man har været omkring https://motiva.health/dk/ og fået styrket sit selvværd gennem en forskønnende operation, og gerne vil vise sig frem i en iscenesættelse med sig selv som en tænksom og yndefuld figur i en smuk ramme – måske med havet eller dunkle bjerge som baggrund. Silhouetten viser, at man er i pagt med sig selv og omgivelserne og ikke altid selv er det vigtigste.

Der kan komme mange andre trends i 2021 og frem. Trendforskere inden for området nævner billeder, der viser den ensomme vandrer i naturen, motiver der tages ovenfra og viser, at vi er små mennesker i den store perspektiv, og fotos, der mikser det egentlige motiv med andre kunstarter – maleri, grafik eller arkitektur.

Vi vil se mange naturfotos og et stigende fokus på billeder, der signalerer nærhed og tætte relationer mellem mennesker. Fotos afspejler som al anden kunst ikke blot fotografens ellers kunstnerens sind, men spejler også udviklingen i samfundet, og vi følger alle umærkeligt med og vil afspejle tidens trends i de fotos, som vi tager.