Tips & Tricks til sort/hvid fotografering

Sort/hvid fotografering er en klassiker, som aldrig vil gå af mode. I denne artikel giver vi dig fem tips og tricks til at komme i gang med sort/hvid fotografering.

Find inspiration

Den ligger lige til højrebenet, men det er stadigvæk et godt tip. Hemmeligheden bag sort/hvid fotografering ligger i inspirationen. Tjek alt fra gamle sort/hvid fotografier og film til nyere kunst i form af plakater og malerier på fx https://dearsam.dk/, som sælger masser af produkter i sort og hvid.

Det kan (næsten) ikke blive for mørkt

Når du filmer i sort og hvid, er det godt at vide at de mørke farver næsten aldrig kan blive for mørke. Hvis du fotografer meget mørke nuancer, kan du altid få den hvide farve til at skille sig endnu mere ud. Faktisk vil de hvide (eller grå) nuancer skille sig mere ud, når du går efter ekstremt mørke farver i den sorte del af billedet.

Find flotte mønstre

Der er typisk en form for mønster i et godt billede. Når du tager et godt billede i sort og hvidt, som fanger spektakulære mønstre i fx græsset, eller i form af biler, eller andre objekter, der går igang, fanger det altid folks opmærksomhed. Mønstre fungerer især rigtigt godt med sort/hvid fotografering, da der ikke er nogle farver, som vil distrahere os.

Fang følelserne med dit kamera

Der er nogle motiver, som vi tænker er glimrende til sort/hvid fotografering, i og med at der ikke er nogen farve. Det kan fx være et flisegulv i sorte og hvide farver, eller et billede af en zebra. Men faktisk handler de perfekte sort/hvid-billeder om at fortælle en historie. Det handler ikke om at fotografere objekter, som ikke har farve til at starte med.

Takket været sort/hvid-fotografering kan du fremhæve fx en person eller et dyr, og give udtryk for masser af følelser i billedet. Alt sammen takket være at der ikke er farver, som distraherer os, når vi kigger på billedet.

Vær ikke bange for at bruge blitz

Det er måske kontroversielt, men du må ikke være bange for at bruge blitz, når du fotograferer i sorte og hvide farver. Faktisk kan det være essentielt, når det kommer til denne form for fotografering. Blitzen er med til at danne flere forskellige grå nuancer, når du fotograferer i sort og hvid. På den måde kan du opnå en større (og federe) kontrast.