Portrætfotografiets kunst

Har du lyst til selv at gå på opdagelse med kameraet, så er et af de mest populære motiver at arbejde med portrættet. Et godt portræt fanger den person, du fotograferer, så vi fornemmer den personlighed, der gemme sig i vedkommende, og et godt portræt udstråler liv og stemning.

I vores digitale tidsalder er det nemt at øve sig som fotograf. Vi skal ikke tænke i omkostninger til film og procesarbejde, når billederne skal fremkaldes – det er bare om at knipse løs og se, hvad der så kommer ud af det. Men når det er sagt, så er det alligevel godt at have nogle ideer om, hvad det er, man vil med sit foto.

Selv om du ikke bliver rig og berømt som eksempelvis portrætfotografen Marco Grob, så kan du med enkle kneb alligevel blive en rigtig god portrætfotograf.

Skab en god stemning

Selvfølgelig er der en del teknik, der skal være på plads, hvis du skal tage et godt portrætfoto. Vi anbefaler, at du arbejdermed en teleobjektiv med en brændvidde på 75 – 135 mm. Så kan du gå ganske nær på vedkommende, uden at der sker nogen fortegning i billedet, som der kan hvis du for eksempel bruger et 50 mm objektiv. Ligeledes bør du arbejde med stor blændeåbning, så dit portræt bliver skarpt på en blød, mere sløret baggrund – den perfekte måde at få fremhævet dit motiv, som ved et portræt jo er helt afgørende at få gengivet på en livfuld og god måde.

Det allervigtigste for et godt portræt er, at du er i stand til at skabe en god stemning og en afslappet relation mellem den person, du vil fotografere, og dig selv. Mange bryder sig ikke om at blive fotograferet, og det kan godt give en lidt anstrengt attitude. Brug smalltalk og måske nogle sjove gimmicks for at få folk til at slappe af.