Fortæl en historie med dine billeder

Kan du genkende følelsen af at kigge dine billeder igennem efter en fed fest eller en vigtig dag, og resultatet blev bare ikke, som du havde forventet?

Det er ærgerligt at misse de vigtige øjeblikke, fordi billederne er ufokuserede, slørede eller overbelyste, men når du har lært at styre dit kamera, så er der stadig lang vej til at tage gode billeder – det handler nemlig om meget mere end at kende indstillingerne.

Tænk billedet før du tager det

Prøv at tænke på, hvad det er for et billede, du vil tage. Hvad skal det vise, og hvad vil du gerne fortælle med det?

Hvis du vil vise et situationsbillede, er det vigtigt, at du ikke bare peger kameraet op og fyrer et par skud af. Prøv i stedet at tænke over, hvilke begivenheder, der er i situationen, og hvordan du kan vise dem bedst muligt. Fx ved langboret til en fest. Er det maden, der bliver sendt rundt, du vil fange? Eller er det menneskerne ved bordet? Find et fokus og hold det til du fanger netop det øjeblik, du gerne vil vise, derefter kan du flytte dit fokus til noget andet.

Brug telefonen rigtigt

Hvis du tager billeder med din telefon, er det smart, at du sørger for at have godt med batteri på, så du ikke skal stresse for at nå at få alle billeder, før du løber tør for strøm. Du kan fx købe et nyt batteri på https://www.teknikdele.dk/ eller et godt cover, så du har mulighed for at få et godt greb om telefonen.

Der er mange indstillinger på telefonen, som kan hjælpe dig undervejs. Slå fx gitteret til i din foto-app, så er det lettere at holde øje med kompositionen. Det er altid en god idé at følge Det gyldne snit, fordi vigtige motiver helst skal være fremtrædende i billedet.

Der findes også mange billedbehandlingsapps til telefonen, som kan hjælpe med at forbedre dine billeders udseende.

Synkronisér dit udtryk

Det er vigtigt, at udtrykket i dine billeder matcher, når du fortæller en historie. Det forvirrer, hvis farverne på nogle billeder er meget fremtrædende, mens de på andre er meget neutrale.

Meget kan reddes i efterbehandling, men det er en god idé at tænke i et ensartet udtryk, allerede før du begynder at tage billeder. Sørg for at indstille dit kamera fra start og bliv ved med at tjekke, om dine billeder adskiller sig meget fra hinanden undervejs. Bruger du blitz, giver det meget bedre mening at bruge den til alle billeder – ikke kun nogle få.